Från staplar av kanoner till konst

Nu kommer staplar av kanoner för export, ersättas av konstverk.

Här en närbild från de tre kanonerna från 1600-talet, tillverkade i FInspång som nu ligger på Kanontorget i Norrköping.

Här en närbild från de tre kanonerna från 1600-talet, tillverkade i FInspång som nu ligger på Kanontorget i Norrköping.

Foto: Sören Boström

Kanonparken2019-11-07 12:00

Det handlar om Kanontorget i Norrköping, där man på 1600-talet staplade kanoner från Finspång, i väntan på att de skulle fraktas ut i Europa till olika krigsskådeplatser.

Men kommer samma torg att fyllas av grönska och konst, i samband med satsningen på boende i Inre hamnen i Norrköping.

Enligt utsedde konstnären Michael Johansson, kommer han att försöka använda material och föremål, befintliga eller omskapade, som har med platsen och verksamheten att göra. Det kan nog bli "kanonbra"...

Samtidigt kommer Kanontorget att byta namn till Kanonparken.

Men fortfarande finns alltså kanonerna med i parkens namn och för de som inte vet bakgrunden, tar vi en titt bakåt i historien.

Det var Louis de Geer den äldre som startade kanonbruk i Finspång.

De Geers järnkanoner fraktades med pråmar på Glan från Finspång till Norrköping och sedan med järnväg från Fiskeby och ner till Kanontorget.

Där staplades de på hög, i väntan på att lastas på en båt, för vidare färd ner till krigsskådeplatser i Europa.

Bland annat användes De Geers kanoner av Gustav II Adolf i 30-åriga kriget, men en stor del av kanonerna gick också på export, främst till Amsterdam för vidare befordran till olika köpare.

Tre av dessa kanoner, som exporterades från Norrköping, kan sedan många år tillbaka åter beskådas på Kanontorget. Det beror på att båten de fraktades med sjönk i Kattegatt och 1955 bärgades de via ett detektivjobb av Norrköpingsforskaren Björn Helmfrid.

Här ses kopian av originalkranen  från kanonkajen i Fiskeby och framför ligger tre kanoner från 1600-talet, tillverkade i Finspång.
Här ses kopian av originalkranen från kanonkajen i Fiskeby och framför ligger tre kanoner från 1600-talet, tillverkade i Finspång.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!