Första spadtaget togs i mars 2018 och byggnaden blev färdig tidigare i våras. Under tisdagens invigning firades att betongfabriken är klar.

– Strategiska tankar och arbete startade för cirka fyra år sedan. Det är en riktigt stor satsning, endast bygget av vår befintliga anläggning i Finspång är en större investering, säger KL Industris vd Tino Gournambassis.

Vad innebär den för er verksamhet?

Artikelbild

| Under invigningsdagen visades hur betongtillverkning fungerar.

– Det är andra gången inom kort tid som KL gör en investering kring "in-sourcetillverkningen", det vill säga att själva tillverka egna konstruktionskomponenter, istället för att köpa av en underleverantör. Vi får en helhet vid framställningen av våra betongfundament och betonghus, som ingår i KLs slutprodukt; nätstationer.

I nya fabriken sker gjutning av betongfundament samt gjutning, ihopmontering och slutmonteringslinor av betonghus.

– Tack vare den nya byggnaden får vi en chans att effektivisera, standardisera och införa önskade förändringar, säger Tino Gournambassis.

Finns det några risker med att göra en sån här satsning?

Artikelbild

| KL Industris vd Tino Gournambassis invigningstalade.

– Det finns alltid risker, speciellt inom ett tillverkningssegment man inte varit verksam i förut. Som alltid gäller det att göra riskanalyser och taktisk planering.

220 anställda jobbar på Finspångsföretaget i dagsläget.

Artikelbild

| Den nya betongfabriken är en 75-miljonerssatsning.

– Vi har runt 160 fast anställda, sedan har vi många visstidsanställningar. Den nya betongfabriken innebär att vi kommer behöva anställa mer personal, men det är svårt att säga i nuläget hur många fler vi behöver, konstaterar Tinos Gournambassis.