Agroetanol kan drabbas av skattebefrielse

Biodrivmedlet E 85 kan bli av med sin skattebefrielse via EU-regler.

Agroetanol i Norrköping tillverkar E 85 som kanske blir av med sin skattebefrielse.

Agroetanol i Norrköping tillverkar E 85 som kanske blir av med sin skattebefrielse.

Foto: Forsby Jan

Nyheter2019-11-21 15:00

Det finns, enligt Ekot, indikationer på att skattebefrielsen på biodrivmedel, bland annat E 85 från Agroetanol, kan försvinna närmaste åren på grund av EU-regler.

Enligt Energimyndigheten, skulle ett sådant beslut innebära att Sverige får mycket svårare att nå klimatmålen för transportsektorn.

–  Ja, det kommer att bli svårare, säger Jenny Näslund, handläggare på Energimyndigheten, till Ekot.

– Skulle skattebefrielsen försvinna, kommer utsläppen inte minska i den takt som behövs, för att nå 70 procent minskade utsläpp från inrikes transporter till 2030.

Idag är det så att biodrivmedel, som exempelvis E 85 och biodiesel, är skattebefriade. Något som Sverige hittills har haft tillstånd för från EU.

Men om skattebefrielsen försvinner, kommer Sverige inte längre att tillåtas ha skattebefrielse på biodrivmedel.

EU:s regler finns bland annat till för att man vill försöka styra om till satsningar på andra slags biodrivmedel, än de som tillverkas av livsmedel, som socker och raps.

Hur skulle det drabba Agroetanol i Norrköping om skattebefrielsen på biodrivmedel verkligen skulle försvinna framöver?

– Lantmännen Agroetanol är inte särskilt inriktade på att sälja etanol till E85, säger Lars-Gunnar Edh, vd för Agroetanol i Norrköping, utan vi säljer och har sålt den absoluta merparten av vår etanol till låginblandning, 5-10 procent, i vanlig bensin. Så förändringar på E85-marknaden påverkar oss inte så mycket.

–  I dagsläget exporterar vi merparten av vår etanol till andra länder, främst i Europa. 

Hur är läget idag för försäljningen av E85?

– Den svenska E85-försäljningen har gått ned från rekordåren för 5-10 år sedan. Under senare år har dock en viss återhämtning skett, eftersom E85 under vissa perioder varit billigare att köra med än vanlig bensin. Samtidigt ser vi en mycket stor ökning av E85-försäljningen i exempelvis Frankrike. I Brasilien och USA finns det cirka 30 miljoner etanolbilar, så E85 har framtiden för sig. 

–  Etanol är i särklass världens vanligaste biodrivmedel och det förnybara alternativ som konkurrerat ut störst volymer fossila drivmedel i världen.

Vad anser du om själva förslaget att kanske ta bort den här skattebefrielsen för E 85?

– Vi tycker inte att det är ett bra förslag, för det stör marknaden och skapar oro bland bilägarna och på drivmedelsmarknaden. Om det sker en förändring, så kommer dock justeringar av styrmedlen och pumppriserna att ske, så att E85 kan förbli ett ekonomiskt konkurrenskraftigt alternativ till fossila drivmedel. I nuläget är det givetvis svårt att säga var det hela kommer att sluta, men på sikt bedömer vi att det blir ett stabilt och konkurrenskraftigt pris på E85 ändå. 

Har du något motförslag till att ta bort skattebefrielsen?

– Dagens svenska  system med skattebefrielse på biodrivmedel är och har varit mycket framgångsrikt och gjort Sverige till ett föregångsland i Europa på att minska utsläppen inom transportsektorn

– Vi anser först och främst  att regeringen måste fortsätta att kämpa hårt i Bryssel för att bevara den svenska modellen. Vi anser också att eventuella beslut om förändringar måste tas i god, så att det inte skapar oro bland berörda producenter och bilägare. 

– Som tillverkare av en av värdens mest klimatsmarta etanol så kommer vi att fortsätta att jobba aktivt med beslutsfattare inom EU och Sverige för att få till den nödvändiga omställning till klimatsmarta och fossilfria transporter, säger Lars-Gunnar Edh.

Lars-Gunnar Edh, vd för Agroetanol i Norrköping.
Lars-Gunnar Edh, vd för Agroetanol i Norrköping.
Agroetanol

Lantmännen Agroetanol i Norrköping ingår i Lantmännen, ett lantbrukskooperativ som ägs av 25 000 svenska lantbrukare med verksamheter i hela värdekedjan, " från jord till bord". 

Agroetanol omsätter cirka 1.7 miljarder svenska kronor och har cirka 120 medarbetare. 

Visionen är att vara ledande inom hållbara lösningar och en viktig aktör i omställningen till ett klimatsmart samhälle. Affärsidén är att med spannmål som bas, skapa attraktiva, lönsamma och hållbara protein- och etanolprodukter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!