Stort steg nÀr den dolda alliansens dogmer faller ihop

Det svenska medlemskapet i Nato kommer allt nÀrmare ett förverkligande. Turkiet och Ungern Àr mycket nÀra att godkÀnna Sveriges ansökan om intrÀde.

Mikael Holmströms Nato-bibel "Den dolda alliansen" berÀttar om Sveriges fantastiska resa frÄn stenhÄrd dogm och till en stenhÄrd och friare realism.

Mikael Holmströms Nato-bibel "Den dolda alliansen" berÀttar om Sveriges fantastiska resa frÄn stenhÄrd dogm och till en stenhÄrd och friare realism.

Foto: Natur&Kultur

Krönika2024-01-24 13:20
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

NÀr de bÄda lÀnderna Àr klara med sina procedurer sÄ har alla Natomedlemmar sagt ja till Sverige. Det Àr ett stort steg. Men vad Àr det för steg vi egentligen tar?

DÄ sÄdana och liknande frÄgor med koppling till Nato blir aktuella sÄ tar jag sedan nÄgra Är alltid fram den svenska Nato-bibeln "Den dolda alliansen". Reportern Mikael Holmströms fantastiska bok om Sveriges verkliga försvars- och sÀkerhetspolitik kom ut i en första upplaga 2015. Den femte och utökade upplagan kom ut 2023. I det nyskrivna kapitlet tar sig Holmström an steget frÄn dold till öppen allians mellan Sverige och Nato. För det Àr det som Àr steget. Politiken slipper att förhÄlla sig till den rÄdande dogmen/offentliga lögnen om att Sverige Àr alliansfritt och neutralt. Vi kan tala öppet om var vi hör hemma. Vi behöver inte lÀngre smyga med vÄra förberedelser inför ett eventuellt militÀrt anfall frÄn Ryssland.

Mikael Holmströms bok Ă€r som en pusseldeckare. Under mer Ă€n tjugo Ă„r har han systematiskt arbetat med att intervjua nyckelpersoner inom politiken, det militĂ€ra försvaret och inom sĂ€kerhetstjĂ€nsten i flera lĂ€nder utöver hĂ€r hemma i Sverige. Att politiker ibland hĂ„ller sig med en retorik och en delvis annan praktik Ă€r inget att moralisera över. Tillvaron Ă€r inte svartvit. Politiker bör inte ljuga men bör heller inte alltid sĂ€ga allt som man vet. 

Mikael Holmström resonerar i sin bok, och utifrÄn sin gedigna kunskapsbas, om det hÀr nödvÀndiga dubbelspelet. Hans bedömning Àr att skillnaden mellan vad som gjordes och vad som sades i försvars- och sÀkerhetspolitiken har varit sÀrskilt stort i Sverige. Sveriges statsministrar och försvarsministrar frÄn andra vÀrldskrigets slut och fram till vÄra dagar har alltid vetat vad som gÀller: Sovjet/Ryssland Àr fienden och Nato Àr vÄr partner. Men Gud nÄde den som sade nÄgot i offentligheten om hur det förhöll sig.

Holmström berĂ€ttar om modiga svenska militĂ€rchefer som i hemlighet och i civila klĂ€der sĂ„g till att resa för att hĂ„lla kontakterna uppe med kollegorna i Nato. Om hur sĂ€kerhetstjĂ€nsten brĂ€nde reserĂ€kningar och allt annat material frĂ„n dessa trĂ€ffar. Om riksdagsbeslut som sĂ„ sent som 1987 slog fast att Sverige sjĂ€lvfallet inte förberedde sig för samverkan med andra lĂ€nder i hĂ€ndelse av krig. 

Men nu har vi tagit steget. TvÄ ja frÄn Turkiet och Ungern och vi Àr framme i en ny verklighet. Och i nya och verkliga möjligheter och problem. En dogm fattigare. Och en tankefrihet rikare.