Stora narkotikaåtal slår hårt mot mord och sprängningar

En kvinna i 60-årsåldern sköts ihjäl i Uppsala under torsdagen. Enligt uppgifter till Dagens Nyheter var den döda kvinnan mor till en känd gängkriminell person som är internationellt efterlyst för två försök till grova narkotikabrott.

Här ser vi poliser vid avspärrningarna för brottsplatsen där en mor till en gängkriminell person sköts ihjäl i Gränbyområdet i Uppsala natten till torsdagen.

Här ser vi poliser vid avspärrningarna för brottsplatsen där en mor till en gängkriminell person sköts ihjäl i Gränbyområdet i Uppsala natten till torsdagen.

Foto: Ebba Andersson

Krönika2023-09-08 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 "Vi har ett otroligt svårt och känsligt läge", säger polisen och den regionala underrättelsechefen Jale Poljarevius till DN. Så är det. Ett mord på en gängkriminells mor kan leda till förvärrade våldsutbrott. Polisen behöver hitta sätt att förebygga och försvåra våldet. Riksdagens justitieutskott röstade på torsdagen (V, C och MP var emot) igenom en lag som ger polisen bättre tillgång till hemliga tvångsmedel för att övervaka kriminella gäng. Lagen finns på plats den 1 oktober i år. Det hjälper inte Uppsalapolisen nu. Men på sikt är det ett viktigt redskap för att få bort fler avtrubbade och hänsynslösa kriminella från gatorna. 

Det tycks som om det är lättare för polis och åklagare att få fällande domar mot gärningsmän i narkotikafall än då det handlar om skjutningar och sprängningar. Vilket kan betyda att en och annan mördare och sprängare istället åker in på långa straff för narkotikabrott.

Frågan om hur stor betydelse narkotikan har i stort för morden och sprängattentaten är - som det mesta annat - tämligen sönderpolariserad. De som inte gärna vill se invandringsmisslyckandet talar hellre om narkotikan medan de som gärna vill se invandringsmisslyckandet inte så gärna talar om narkotikan.

Det gäller nog att se brett och pragmatiskt på problemen. Det som här och nu går att göra något åt är sådant som tillgången på vapen, sprängmedel och narkotika. Det pågår flera stora narkotikarättegångar där ett stort antal åtalade sannolikt kommer att dömas till långa fängelsestraff. Och det förefaller finnas väldigt mycket narkotika i samhället. . Beslagen av bland annat kokain och cannabis under det första halvåret 2023 är enligt Tullverket större än under hela 2022. 4,5 ton cannabis, kokain och amfetamin har tagits i beslag under årets första sex månader. Enligt Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning har gatupriserna på nästan all narkotika sjunkit kraftigt mellan 1988 (då mätningarna började) och 2022. 

I samband med narkotikarättegångar i Sundsvall, Lysekil och Norrköping har polis och åklagare valt att publicera hundratals mobilnummer från eventuella narkotikaköpare. Mängden av swishnummer kan ge en slags ögonblicksbild av hur omfattande efterfrågan på droger från "vanligt folk" kan vara. Så kort sagt: Om mord och sprängningar på kort sikt mer effektivt kan motarbetas och hejdas genom fler stora narkotikaåtal så är det givetvis en klok väg att gå.