Politik Àr att förhÄlla sig till verkligheterna

MÄnga stÀller sig frÄgan om svensk politik och för den delen all politik kommer att pÄverkas och förÀndras av Corona?

Isabella Lövin fÄr hÀr representera Miljöpartiet. Ett parti vars förhÄllningssÀtt till makten kan fÄ dem att Äka ut frÄn hela hÀrligheten.

Isabella Lövin fÄr hÀr representera Miljöpartiet. Ett parti vars förhÄllningssÀtt till makten kan fÄ dem att Äka ut frÄn hela hÀrligheten.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Krönika2020-05-07 05:15
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Svaret Ă€r ja. MĂ„nga stĂ€ller sig ocksĂ„ frĂ„gor om hur politiken i sĂ„ fall kommer att förĂ€ndras? Svaret Ă€r att det fĂ„r vi se. 

Politik Ă€r nĂ€mligen att förhĂ„lla sig. Som ekonomiprofessorn Charles E Lindblom uttryckte saken i en ögonöppnande uppsats 1959 sĂ„ Ă€r "Muddling through" ett förhĂ„llningssĂ€tt som kloka politiker och beslutsfattare bör anamma. Det handlar kort sagt om att ta sig igenom verkligheternas hĂ€ndelser pĂ„ ett sĂ„dant sĂ€tt att man nĂ„r en del av det man har tĂ€nkt sig utan att fĂ„ alltför mĂ„nga ovĂ€ntade och oönskade konsekvenser i knĂ€t. Inget Ă€r heller fĂ€rdigt en gĂ„ng för alla. Under resans gĂ„ng kommer ocksĂ„ de mĂ„l man har tĂ€nkt sig att uppnĂ„ att förĂ€ndras och att utvecklas. 

Visst finns det politiker som hÀvdar att det Àr verkligheterna som har att förhÄlla sig till politikens mÄlbilder. PÄ kort sikt Àr det sÄ. Politik har makt som kan slÄ bÄde pengar och teknik. Med reservationen att det enbart fungerar om verkligheternas mÀnniskor och verksamheter i handling och pÄ riktigt sluter upp bakom de politiska mÄlbilderna. Om inte, sÄ behövs korrigerade och andra mÄlbilder. Alternativet till ett sÄdant förhÄllningssÀtt Àr att politiken trappar upp kampen mot pengar och teknik och mot kunskaper som gÄr pÄ tvÀrs mot de politiska mÄlen. Det Àr aldrig lyckat i vare sig sina smÄ-eller storskaliga former. Teknologin vinner till slut.

Den som storskaligt upphör att förhĂ„lla sig till nĂ„got annat Ă€n sin egen mĂ„lbild; den gĂ„r mot diktaturen. Den som smĂ„skaligt upphör att förhĂ„lla sig; den tappar chansen att vara och att bli ett regeringsparti. Vilket vi ser hĂ€nda hela tiden. Eftersom vi Ă€r ofullkomliga och ibland sitter för fast i vĂ„ra fastlagda förhĂ„llningssĂ€tt. Socialdemokraterna förhöll sig inte till Alliansen och Ă„kte ut. Alliansen förhöll sig inte till SD och Ă„kte ut. Miljöpartiet förhĂ„ller sig inte till regeringsmakten och riskerar att Ă„ka ut frĂ„n hela hĂ€rligheten. 

SÄsom saker och ting har utvecklats sÄ har Coronan blivit en mycket dramatisk samhÀllshÀndelse som alla behöver förhÄlla sig till. En del politiker lÄtsas bara förhÄlla sig. De "vet" redan att allt Àr "nyliberalismens" eller nÄgon annan ism: s fel. Andra Àgnar sig Ät muddling through. Medan de funderar pÄ lÀmpliga förhÄllningssÀtt framÄt sÄ riskminimerar de i nuet genom att hÄlla sig pÄ sÄ sÀker mark som möjligt. S talar gemenskap och folkvett. M talar nÀringsliv och SD hÄller tyst.