Polisen får slita hårt i gangsterbarnens iskalla mörker

Polisen har haft en lång uppförsbacke när de kämpat och slitit för att hinna ifatt den grova gangsterkriminaliteten.

Polisen har fått slita hårt i kylan för att försöka hinna i fatt gangsterkriminaliteten. Det går så sakta åt rätt håll. Men fortsatt behövs starkt politiskt stöd med lagar och reformer för övervakning, bättre uppväxtvillkor och en effektivare lagföring av kriminella personer.

Polisen har fått slita hårt i kylan för att försöka hinna i fatt gangsterkriminaliteten. Det går så sakta åt rätt håll. Men fortsatt behövs starkt politiskt stöd med lagar och reformer för övervakning, bättre uppväxtvillkor och en effektivare lagföring av kriminella personer.

Foto: Magnus Lejhall/TT

Krönika2024-02-01 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Organisationen och arbetsmetoderna var inte anpassade till uppdraget. Flera vitala arbetsredskap för effektiv övervakning och lagföring har saknats. Steg för steg och sakta men säkert har polisen börjat närma sig dagens verkligheter och dagens rimliga förväntningar på resultat.

Mattias Andersson är ny polischef i Stockholm. I en intervju med DN (30 januari) berättar han om framstegen i arbetet. Enligt Mattias Andersson är prognosen att ungefär 70 procent av grova brott som mord, sprängningar och vapenbrott "går till åtal eller redan nu är dömda."

Siffran "70 procent" avser en rad brott som är kopplade till våldsvågen sedan den 25 december 2022. "Totalt handlar det om 164 så kallade klusterärenden, alltså ärenden som bedöms ha väldigt stor påverkan på våldsvågen," skriver DN. 

Beslagen av vapen och sprängmedel som polisen i Stockholm gjort under det senaste dryga året vittnar om den grova kriminella världens utbredning i samhället. Enligt polisen har 276 pistoler/revolvrar, 65 automatkarbiner/kulsprutepistoler och 358 kilo dynamit beslagtagits i Stockholm mellan den 25 december 2022 och den 22 januari 2024. 

Mattias Andersson berättar om ett mycket bättre samarbete mellan polis och åklagare, om ett alltmer naturligt samarbete mellan poliser i hela landet och om starkare partnerskap mellan polis och socialtjänst. 

Lyftet i uppklarning i form av åtal och/eller dömda gärningsmän är mycket stort. Enligt Mattias Andersson låg uppklarningen tidigare på mellan 12-14 procent. Vilket bara kan beskrivas som urdåligt och som livsfarligt för vårt samhälle. Andersson är en erfaren polis med 32 år i yrket. Han vet att man ska vänta till hösten med att räkna kycklingarna. Han ser alla brottsoffer som drabbats, han vet att extremt många kriminella sitter häktade och dömda just nu och han vet att arbetet sliter hårt på medarbetarna.

En smula optimism och stolthet från en erfaren polischef föder hur som helst berättigade förhoppningar om fortsatta framsteg. Det ljusnar något i gangsterbarnens mörker.  Det ljusnar inte på ett politrukigt sätt utan på ett polisriktigt sätt. 

Polis, åklagare och socialtjänst behöver fortsatt stort stöd i form bättre lagar, längre straff för grovt kriminella ungdomar, stram invandring, en ny domstolspraxis för utvisning av utländska gärningsmän, fler övervakningskameror och en mer ingripande socialstat som ges redskap att ta alla barns uppväxtvillkor på ett större allvar.