Medan lÀnderna mest tÀnker pÄ sig sjÀlva

Ylva Johansson tilltrÀdde som kommissionÀr för inrikes frÄgor i EU 2019. Hon inledde karriÀren som 24-Ärig riksdagsledamot för VPK.

Ylva Johansson och Ursula von der Leyen i samsprÄk under mötet med EU: s migrationsministrar den 10 juni. Johansson och von der Leyen tycks gÄ bra ihop och har sansade perspektiv pÄ saker och ting.

Ylva Johansson och Ursula von der Leyen i samsprÄk under mötet med EU: s migrationsministrar den 10 juni. Johansson och von der Leyen tycks gÄ bra ihop och har sansade perspektiv pÄ saker och ting.

Foto: TT

Krönika2022-06-13 05:15
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

DĂ€refter har hon lagt ett femtontal Ă„r som statsrĂ„d för tre socialdemokratiska statsministrar. I en intervju med Dagens Industris helgbilaga (10 juni) berĂ€ttar hon om tillvaron som kommissionĂ€r. 

Hon tog snabbt in vad som gÀller i EU-kommissionens mÀrkliga tillvaro. Johansson berÀttar om den initialt "obehagliga" insikten om hur "alla lÀnder bryr sig om sig sjÀlva. FÄ bryr sig om EU. Det Àr kommissionens roll att försöka hÄlla ihop det hÀr." Att förstÄ hur landet ligger Àr grundlÀggande för den som vill fÄ nÄgot gjort. Och Ylva Johansson har haft en bra första halvlek som kommissionÀr. Hon verkar gÄ bra i par med kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. BÄda prÀglas av insikten om vad EU Àr för nÄgot och upptrÀder varsamt och klokt gentemot de medlemslÀnder som inte instinktivt gör vÄgen för den liberala demokratins tvÀrsÀkra överhöghet. LÀnder som i mÄnga fall inte har nÄgra demokratiska traditioner eller minnen alls.

NÀr Ryssland angrep Ukraina gick det dock snabbt att fÄ till en enighet om det sÄ kallade massflyktdirektivet dÀr alla lÀnder slöt upp för att ge skydd Ät miljontals krigsflyktingar frÄn Ukraina.

"Att EU kunde enas sĂ„ snabbt och sĂ„ starkt det var ovĂ€ntat fĂ„r man Ă€ndĂ„ sĂ€ga. Det överraskade Putin och det överraskade oss ocksĂ„", sĂ€ger Ylva Johansson till DI. 

Hon har ocksĂ„ lirkat och dragit i lĂ€nderna för att fĂ„ till samsyn i invandringsfrĂ„gan. PĂ„ fredagen (10 juni) togs nĂ„got som kan kallas för ett "första steg" bort frĂ„n det tiden av kaos och konflikter som prĂ€glat frĂ„gan sedan 2014/2015. LĂ€nderna Ă€r eniga om att under ett Ă„r prova en ny modell för att hjĂ€lpas Ă„t och man Ă€r Ă€ven överens om att utöka gemensamma metoder för fingeravtryck och annan screening av alla asylsökanden. 

Att Ryssland kastat sig över Ukraina kastar förstĂ„s mörka skuggor över hela Unionen. EU Ă€r framförallt en demokratientreprenör. JĂ€mfört med de optimistiska tongĂ„ngarna nĂ€r Sovjet kollapsade och muren föll lever vi nu i en mörkare tid för demokratin. Beroendet av Turkiet som grindvakt mot Mellanöstern och Afrika och Rysslands totala ointresse för fredligt demokratiskt umgĂ€nge sĂ€tter press pĂ„ Ylva Johansson och de andra kommissionĂ€rerna. Johansson hĂ„ller flaggan högt. "I vĂ„r geografi Ă€r vi en allt viktigare politisk aktör", sĂ€ger Ylva Johansson. Vilket lĂ€nderna tycks hĂ„lla med om. Även om de mest tĂ€nker pĂ„ sig sjĂ€lva.