Hårda straff bör utdömas för nyårets polisattacker

Medierapporter ger vid handen att nyårsraketer numera inte minst är ett sätt för "mörkklädda unga män med munskydd" att attackera poliser.

Raketer som skjuts mot poliser och mot civila har blivit ett vanligt inslag i det svenska nyårsfirandet. Bilden är från en nyårsnatt i Malmö för några år sedan.

Raketer som skjuts mot poliser och mot civila har blivit ett vanligt inslag i det svenska nyårsfirandet. Bilden är från en nyårsnatt i Malmö för några år sedan.

Foto: TT

Krönika2021-01-02 06:17
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De flesta kommuner skjuter inte längre upp några raketer. Men andra har tagit över: Avesta, Klippan, Trollhättan, Karlskrona, Kristianstad, Linköping, Jönköping; raketrapporterna om våld och polisattacker rullar in från olika delar av landet. "Min kollega som jobbade i natt och har varit vid polisen i 30 år säger att det är det värsta han varit med om under hela sin karriär" sa till exempel presstalespersonen Lars Hedelin till SVT om nyårsnatten i region Bergslagen.

Det är egentligen fantastiskt att människor vill arbeta som poliser och vill utbilda sig till poliser; så tänker när jag ser bilder och filmer från de krigszoneliknande miljöer där poliser tvingas arbeta på nyårsnätter och många andra nätter. 

Rekordmånga människor söker till polisutbildningarna. Höstens dryga tusen utbildningsplatser är trots nästan 18000 sökande dock bara besatta till 80 procent. Det är väldigt lätt att söka till polisutbildningen. Allt som krävs i det första skedet är vad jag förstår ett svenskt medborgarskap och uppnådd 18 års ålder. Sedan börjar sållningen. Många ansökningar är säkerligen inte helt seriösa. Och en hel del av de sökande är nog heller inte särskilt lämpliga för polisyrket. Att endast knappt 800 studenter till sist började på någon av landets fem polisskolor vi terminsstarten i höstas ska därför kanske inte ses som ett särskilt stort misslyckande? Det som solklart inte är ett misslyckande är det stora antal människor som visar intresse för att vilja bli poliser. Att många av dessa av kroppsliga och/eller mentala orsaker inte passar som poliser är inget som förtar betydelsen av det folkliga stöd för polisen som de många ansökningarna manifesterar. 

Att så många kan tänka sig att ägna inte särskilt välbetalda nyårsnätter åt att vara måltavlor för raketskjutande kriminella unga män för att skydda liv, egendom och hälsa åt oss andra; det är en stark positiv samhällskraft. Det är också hög tid att polisens villkor och verktyg förbättras. Även om straffen - tyvärr som vanligt - ligger för mycket lågt i skalan i de tjugo domar som avkunnats 2020 så är den nya lagen om sabotage mot blåljusverksamhet ett kliv i rätt riktning. Här finns möjlighet att döma till livstids fängelse för sabotage och angrepp mot bland annat poliser. Nyårsnattens fyrverkeri av attacker på poliser bör ge underlag för ett antal unga män att skaka galler i många år.