Det mesta kommer sÀkerligen att vara sig likt

Den svenska strategin med fler outtalade Àn beslutade restriktioner verkar fungera.

I görligaste mÄn hÄlla sig borta frÄn Stockholm och att inte störa sjukvÄrden. Det Àr tvÄ saker pÄ Widars lista. Södersjukhuset symboliserar i detta fall Stockholm och sjukvÄrden i stort.

I görligaste mÄn hÄlla sig borta frÄn Stockholm och att inte störa sjukvÄrden. Det Àr tvÄ saker pÄ Widars lista. Södersjukhuset symboliserar i detta fall Stockholm och sjukvÄrden i stort.

Foto: Jessica Gow/TT

Krönika2020-03-17 05:15
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

NÀr jag rör mig i ett par halvstora mellansvenska stÀder sÄ Àr jag inte vid nÄgot tillfÀlle i nÀrheten av att övertrÀda ens den österrikiska regeringens pÄbud om att högst fem mÀnniskor fÄr vistas i grupp ute i samhÀllet. Det Àr verkligen glest med folk. De flesta krogar förefaller att vara stÀngda - trots att inga statliga order om nÄgot sÄdant utfÀrdats - och i de mataffÀrer jag besöker Àr det lika otrÄngt som vad det Àr pÄ hyllorna dÀr billiga stapelvaror salufördes.

Folk tar kort sagt lĂ€get pĂ„ allvar. NĂ„gon panik kĂ€nner jag inte av; utöver nĂ„gra panikungar i de stora medierna. DĂ€remot pĂ„gĂ„r livet under dessa dagar mot en fond av oro för jobben, för ekonomin, för sjukvĂ„rden, för Ă€ldres och sjukas utsatthet och för vad som ska hĂ€nda med samhĂ€llet i stort. 

En lĂ€tt samhĂ€llsdepression sveper in i sjĂ€len. Ingen sport, inga krogar, ingen publik i TV-programmen, inga stora partimöten, inget folk pĂ„ stan, kanske inget jobb pĂ„ sikt, grĂ„ himmel, snöblask, inget kul, inget att se fram mot. 

Psyket drabbas av flashbacks frĂ„n den tiden dĂ„ jag slutade röka. Allt kĂ€ndes meningslöst för ett tag. VĂ€rre Ă€r det inte för de flesta av oss nĂ€r det kommer till det mentala.  Ekonomin och jobben och pĂ„ sikt kanske sjukvĂ„rden Ă€r större problem.

Vi mĂ€nniskor Ă€r i och för sig högst anpassningsbara. Det gĂ„r fort; snart talar vi inte om hur det ska bli utan om hur det Ă€r. Ett nytt normallĂ€ge infinner sig och vi börjar agera i det nya. 

Vi kommer som alltid att hjĂ€lpa varandra och vi kommer som alltid att försöka lura varandra. Pluttenuttiga historier pĂ„ temat ”krisen för oss tillsammans” som nu flödar i alla former av media ger jag lika lite för som skrĂ€ckhistorierna pĂ„ temat ”krisen raserade tilliten.”. 

Krisen fixar inte biffen Ät ena eller andra hÄllet. Vi mÀnniskor kommer inte undan ansvaret.

NÀr vi har tagit oss igenom det hÀr sÄ kommer sÀkerligen det mesta att vara sig likt medan en del annat kommer att vara annorlunda. Det som kommer att vara sig likt Àr att vi Àr sociala varelser som vill ha ut saker och ting av livet. Att lÄsa in och försöka röka ut den mÀnskliga drivkraften Àr i lÀngden omöjligt. Tack och lov för det.

Framöver fĂ„r man göra sĂ„ gott man kan för att anpassa sig till krisen. Min egen plan Ă€r enkel. Undvika Stockholm – dĂ€r smittan Ă€r mest utbredd. Undvika folksamlingar. Resa sĂ„ lite tĂ„g som möjligt. Jobba hemma sĂ„ mycket som det gĂ„r. TrĂ€na hemma eller för mig sjĂ€lv i skogen. Vara uppmĂ€rksam pĂ„ om nĂ„gon behöver hjĂ€lp. Inte störa sjukvĂ„rden. 

Karta: Södersjukhuset
LĂ€s mer om