Därför höljs SD: s framgångar i en obegriplig dimma

Det finns en starkt kvardröjande tendens inom det politikkommenterande etablissemanget att skylla Sverigedemokraternas väljarframgångar på de gamla partiernas tillkortakommanden.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson leder ett parti med lust att växa och att styra. Vilket är en lust som långitfrån alla partier har.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson leder ett parti med lust att växa och att styra. Vilket är en lust som långitfrån alla partier har.

Foto: TT

Krönika2023-12-14 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Framförallt anklagas Moderaterna och Socialdemokraterna för att ha "släppt fram" SD. DN: s ledarsida 13 december är ett exempel i mängden. DN anklagar M för att "mer eller mindre lägga sig platt för SD" vilket enligt DN har bidragit till SD: s ökning i opinionen. 

Sverigedemokraterna är vårt lands näst största parti. Till skillnad mot alla andra partier - utom Socialdemokraterna - har Sverigedemokraterna stadig väljartillväxt i sitt dna. På grund av tilltagande konkurrens och en alltmer klassresande befolkning så nådde Socialdemokraterna antagligen sin röstmässiga kulmen i mitten av 1970-talet. Men partiet har i varje val sedan den allmänna rösträtten infördes för mer än hundra år sedan varit det största partiet. Sverigedemokraterna fick sina första riksdagsröster i valet 1988 då man erhöll 0, 02 procent. I samma val fick Socialdemokraterna 43, 2 procent. I valet 2022 var S resultat 30,3 procent medan SD nådde upp till 20, 2 procent. 

Det andra "ytterkantspartiet" (för att låna ord från Centerpartiets tidigare partiledare Annie Lööf) Vänsterpartiet kom in i riksdagen 1917 -93 år före Sverigedemokraterna - och har valresultat som väl snittar ungefär på de 5, 8 procent av rösterna som man fick 1988. De gamla borgerliga partierna Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna har guppat lite upp och ner under de gångna hundra åren. Samma sak med "nykomlingarna" KD och Miljöpartiet: Ingen större växtkraft och ingen tydlig tendens i valresultaten. 

Sverigedemokraterna har kort sagt ett växande väljartycke. Likt Socialdemokraterna som också kom från paria i etablissemangets ögon då det begav när det förrförra seklet var gammalt så har även det näst största partiet i riksdagen en bakgrund att släpa på. 

Denna bakgrund dominerar ännu stora delar av det offentliga tyckandet i media. Vilket höljer SD: s framgångar i en oförklarlig dimma; i vart fall för den som inte anser att SD: s tillväxt tyder på att en växande del av befolkningen är rasister med fascistnära böjelser. Det gäller kort sagt att ta in att SD växer på egna meriter. Precis som Socialdemokraterna växte på sina egna förmågor för hundra år sedan. Naturligtvis spelar övriga partiers beteenden roll för en uppstickares chanser att etablera sig. Men tillväxtlusten har man i sig. Eller likt de flesta; inte i sig. Moderaterna har inte "lagt sig platt" för SD. Däremot tog de chansen som fanns att kunna regera. Så bör partier agera. Se bara på S.