Kanske kommer en dag då V vågar sig in i realpolitiken

Vänsterpartiet håller partikongress fram till söndag på det stora mässområdet Elmia i Jönköping. Jag var där under ett par dagar.

Nicklas Lundström från Norrköping sitter i partistyrelsen för V. Han uppskattar den breddning och de förändringar som pågår inom partiet.

Nicklas Lundström från Norrköping sitter i partistyrelsen för V. Han uppskattar den breddning och de förändringar som pågår inom partiet.

Foto: Widar Andersson

Krönika2024-05-10 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

225 ombud från hela landet ska framförallt diskutera sig igenom och klubba igenom ett nytt partiprogram. Vid sidan av ombuden finns partistyrelsefolk, programkommissionsmedlemmar och riksdagsledamöter på plats. Vänsterpartiets kärna är på Elmia kort sagt. 

Partiet har funnits i riksdagen under olika skepnader och bokstavskombinationer sedan 1917. För första gången på 107 år gör sig nu Vänsterpartiet berett att kunna träda in i en regering. Under den förre partiledaren Jonas Sjöstedt och med ökad intensitet under den nuvarande partiledaren Nooshi Dadgostar har Vänsterpartiet tagit flera steg för att bredda sig.

En av de vänsterpartister jag talade med där i Jönköping var Nicklas Lundström från Norrköping. Lundström har varit med länge och är ledamot i partistyrelsen. 

– Senast vi beslutade om ett nytt partiprogram var 2004. Sedan dess har vi blivit tre gånger fler medlemmar i partiet, berättade Nicklas Lundström. Så breddningen pågår så sakta. Och det märks.

2012 valdes Jonas Sjöstedt till partiledare. På samma kongress tillträdde Aron Etzler som partisekreterare. Sjöstedt är nu toppkandidat för V i EU-valet och syns i kongressvimlet. Etzler är kvar som partisekreterare. För snart tre år sedan var Aron Etzler med i Folkbladets podd "Widar Möter". Redan då sa han att "Vi skulle kunna sitta i en regering utan att mosas av S". Han sa inget annat nu när vi som hastigast bytte några ord i pressrummet. 

Nicklas Lundström är positiv till partiets stegvisa förändringar mot ett mer vardagligt tilltal och större fokus på att visa att det går att göra saker som gör skillnad i vanligt folks plånböcker. Detta sker då på bekostnad av nedtonad klasskampsretorik och ett begränsat antal röda linjer som V "aldrig" kan tänka sig att gå över. 

Debatten om det nya partiprogrammet pågår under kongressens alla dagar. Förslaget till partiprogram symboliserar Vänsterpartiets gradvisa omvandling till ett möjligt regeringsparti med färre teser och ismer och med större inflytande och väljarpotential. Tusen kritiska motioner har skickats in i protest mot programmets skrivningar om arbetarklassen, EU och Nato. Första kongresskvällen hölls en votering. Flera ombud krävde en "återremiss" av hela programmet. Vilket skulle ha inneburit att det gamla programmet fortsatt att gälla. Men en stor majoritet - 172 mot 45 - av ombuden avslog begäran om återremiss. Breddningen av Vänsterpartiet har hunnit en bra bit in i partiets kärna.