Allt som staten rör vid blir inte till guld

SÄ hÀr pÄ valrörelsens tröskel finns det Ànnu chans att reflektera nÄgot över den terrÀng som partierna och vÀljarna rör sig i.

Filosofen Lena Andersson (bilden) och statsvetaren Peter Santesson granskar tidsandans fokus pÄ ordning och reda.

Filosofen Lena Andersson (bilden) och statsvetaren Peter Santesson granskar tidsandans fokus pÄ ordning och reda.

Foto: TT

Krönika2022-08-02 05:15
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Snart brakar striden ut pĂ„ allvar. Under de mest heta veckorna in mot mĂ„lsnöret den 11 september handlar det mesta om upprepning och upprepning och upprepning. I vart fall för de partier som upplever att de har tidsandans vind i ryggen. 

Statsvetaren och Infostats vd Peter Santesson och filosofen och författaren Lena Andersson bjöd under helgen pÄ intressanta och lÀtt likalutande betraktelser av hur den politiska/samhÀlleliga terrÀngen ser ut för tillfÀllet. Vi börjar med Santesson:

"Tidsandan Àr den uppsÀttning halvsanningar som för stunden tas för givna. I den hÀr valrörelsen Àr den oantastliga idén att precis varje samhÀllsproblem beror pÄ att saker inte Àr tillrÀckligt uppstyrda lÀngre. För mycket oreda har fÄtt breda ut sig. SÄ lÄter partierna men de gör bara sitt bÀsta för att fÄnga stÀmningslÀget. Det Àr sÄ samhÀllsfrÄgor brukar diskuteras numera. " (Expressen 31 juli)

Lena Andersson resonerar explicit om valterrĂ€ngens enskilt största frĂ„ga: Brott och straff: "Syftet med straffet Ă€r ju straffet; ett erkĂ€nnande av den brist pĂ„ jĂ€mvikt som brottet har orsakat, och ett försök att Ă„terstĂ€lla den. Den som begĂ„r en förbrytelse hĂ€ftar andligen i skuld.(--) En film med titeln ”SlĂ€pp fĂ„ngarne loss” skulle knappast vara gĂ„ngbar för nĂ€rvarande. Inte heller skulle internernas intresseförening ha nĂ„gon större chans att fĂ„ medierna med sig. Alla partier talar om brott och skĂ€rpning av straff, inga motröster hörs." (SvD 30 juli) 

Det Ă€r erfarenhetstunga perspektiv som de bĂ„da bĂ€r fram. Mer frihetliga decennier leder ofelbart till gradvis ökande intressen för mer förbud. Och vice versa. Ordning/reda/statlig makt Ă€r en grupp av "halvsanningar" som just nu har förlig vind. Men för mycket av den varan leder till stagnation och risk för missvĂ€xt. Den andra gruppen av halvsanningar "Innovation/grĂ€nslöshet/frihetlighet" har pĂ„ motsvarande sĂ€tt sina risker och förtjĂ€nster. Den vinnande politikern Ă€r den som bĂ€st rider pĂ„ tidsandan utan att för den sakens skull förtrĂ€nga att halvsanningar Ă€r just halvsanningar som inte duger att regera pĂ„. 

Verkligheterna Àr i sig sjÀlva inte alls sÄ likriktade som de kan uppfattas i den inramning som de ges i valrörelsens debatter. Det Àr den insikten vi ges tillfÀlle att erövra om vi tar till oss budskapen frÄn Santesson och Andersson. DÀrför Àr det klokt att sÄvÀl som vÀljare och politiker försöka hÄlla sig lite kyligt avvaktande. Allt som staten rör vid blir inte till guld.