Krönika Streama serier i sommar och sen kan det vara läge att leta upp dvd-utgåvor.

Nu är det högsäsong för Ernst och allsångsprogrammen men eftersom det är semestertider och det de flesta har med sig är paddor och mobiler så blir det streaming för hela slanten den här gången. Visst kan man se dessa program också i playtjänsterna men det är kanske inte det man drar igång en timme innan läggdags när man tillbringat kvällarna ute vid grillen eller på badstranden. Nog för att man blir trött av att se Ernsts projekt, men ändå.

Netflix har släppt en egenproducerad miniserie som heter "Tales of the City". Den kan ses helt fristående men är en uppföljare på en gammal serie. Alla serierna är baserade på Armistead Maupin romanserie (nio böcker finns det totalt). Man får följa ägaren och hyresgästerna i en fastighet i San Fransisco med adress Barbary Lane. De första böckerna och serien (som kom 1994) utspelar sig på 1970-talet och sen får man följa deras liv. Några i huset är homosexuella, några transsexuella, andra straighta och i den senaste serien nämns fler etiketter. Det riktigt coola är att när Netflix gjorde ett nytt nedslag på Barbary Lane är det många av dem samma skådespelare. Olympia Dukakis spelar husets ägarinna Anna Madrigal och Laura Linney spelar Mary Ann som i första serien kom storögd till San Fransisco. De första serierna får man tyvärr leta på Amazon efter dvd-utgåvor av men man kan ju hoppas att Netflix skaffar rättigheterna även till dem för man blir sugen på mer efter slutet.

Serien som alla pratar om i sommar är HBO Nordics Chernobyl. Nästan värd att önska sig en regnig dag för. Vad hände egentligen i Ukraina? (som vi på den tiden inte fattade att Tjernobyl ligger i, allt var ju Sovjetunionen).

HBO Nordic har också nåt så spännande som ett svart high school-drama i form av "Euphoria". Inga glättiga moralkakor à la Beverly hills utan här går ungdomarna över alla gränser.

"Babylon Berlin" är SVT:s stora tyska inköp i sommar och hela serien är släppt på en gång (i torsdags) i SVT play. Jag har med nöd och näppe tagit mig igenom första avsnittet. Några karaktärer som ser likadana ut (och därför går att blanda ihop) och ovanan vid att se program på tyska gjorde det lite segt men välspelat och intressant.

Den 26 juli kommer sista säsongen av Netflix-serien "Orange is the new black". Se ikapp innan dess!