I fundamentet och oundvikligt smärtsamt

När Jonas Gardells klassiska roman blir film är den berättad med en enkel råhet som känns i märgen. Inte revolutionerande, men stark.

Juha (Johan Rheborg) träffar den gamle mobbaren Stefan (Jakob Eklund) i logen efter en föreställning i ”En komikers uppväxt”.

Juha (Johan Rheborg) träffar den gamle mobbaren Stefan (Jakob Eklund) i logen efter en föreställning i ”En komikers uppväxt”.

Foto: SF Studios

Film2019-10-10 10:00

Film

En komikers uppväxt

Cnema/Filmstaden

Regi: Rojda Sekersöz

I rollerna: Johan Rheborg, Loke Hellberg, Klara Zimmergren, Maria Sid, Jakob Eklund, Fredrik Hallgren, Arvin Kananian m fl.

Betyg: 4

Det var länge sedan jag läste "En komikers uppväxt". Jag minns ett skickligt språk och framförallt minns jag känslan av obehag. Inte enbart på grund av den brutala mobbningen som skildras utan "ryggradslösheten" hos de barn som inte stoppade trakasserierna. Exakt de känslorna återvänder när Rojda Sekersözs filmatisering når biograferna. Gång på gång vill jag skaka om unge Juha, trovärdigt gestaltad av Loke Hellberg, och be honom att ta striden. Sluta försöka göra sig till för de "coola" och förstå vad riktig vänskap är.

Juha Lindström är en framgångsrik komiker som ger utsålda föreställningar i Stockholm. Han må inkorporera barndomen i sin akt men han har levt efter mottot att inte titta tillbaka. En strategi som hållit honom vid liv men börjar vara ineffektiv. Filmen växlar från nutid till barndomens 70-80-tal i Sävbyholm, "paradiset på jorden". Juhas minnen är mest från ett helvete där han aldrig kunde göra rätt. Kompisarna Jenny och Thomas var mobbade och medan han umgicks med dem på fritiden försökte han distansera sig för att skydda sig från att själv råka illa ut. Framförallt också för att passa in. Ett avgörande möte efter en av föreställningarna gör att Juha inte längre lyckas blunda för sitt förflutna.

"En komikers uppväxt" är som en vandring genom ett fält av taggiga rosor. Enormt vacker men också i fundamentet och oundvikligt smärtsamt. Den är realistisk i hur komplex relationer kan vara och hur vi alla kan bli förövare om vi inte aktar oss. Dessutom synar den de vuxnas likgiltighet inför barnens kamp. Manuset har en enkelhet som låter det råa komma fram.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!