Personval premierar tyvärr knäppgökar i alla partier

När Kinas studenter pluggar AI och kvantdatorer fokuserar USA: s på gravida män och slåss om pronomen.Men som Winston Churchill sa, Man kan alltid lita på att USA gör det rätta – efter att ha testat allt annat.

Leo de Bruin skriver återkommande i Folkbladet om det stundande presidentvalet i USA i november 2024. Detta är den andra artikeln i serien. Den första publicerades 1 oktober 2023.

Leo de Bruin skriver återkommande i Folkbladet om det stundande presidentvalet i USA i november 2024. Detta är den andra artikeln i serien. Den första publicerades 1 oktober 2023.

Foto: Privat

Krönika2023-11-06 09:52
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att debattera mot ett geni är svårt. Att debattera mot en idiot är omöjligt. USA: s kongress och väljare är så fastlåsta i sina åsiktsmässiga skyttegravar att första världskrigets västfront var rena ormgropen i jämförelse. Ord som lyhörd, kompromiss och blocköverskridande är hädelser på den politiska renlärighetens altare.

Den republikanske strategen Steve Schmidt beskriver Trumps väljarbas som ”fuck you-ister”. De är i grunden reko och hederliga amerikaner i traditionella samhällen som sen 80-talet är globaliseringens och teknikboomens förlorare. Det gör dem öppna för en orange demagog som ser jämlikhet, invandring och HBT som hot mot den amerikanska drömmen och de känner liten eller ingen delaktighet i dagens USA. De ogillar förändringar, förstår inte dess orsaker och föraktar dess förespråkare. Kuststädernas elit talar nedsättande om dem och ser dem som primitiva dinosaurier.

Trumps popularitet beror inte på politiska budskap; han saknar konkreta sådana. Därmed kan han tillskrivas allt eller inget givet ens egna åsikter och det gör honom till en perfekt skurk eller hjälte. Inga fakta, granskningar eller argument biter på dem för fuck you-isternas övertygelse är religiös och inte ideologisk. Ju mer de svartmålas, desto mer stärks deras hat och förakt mot etablissemanget och den onda spiralen fortsätter.

På andra sidan finns enligt fuck you-isterna en dryg stadselit som i sin iver att göra upp med USA: s problematiska historia ständigt överkompenserar med självbelåten godhetssignalering. Kön är ett val. Gränser är rasistiska. Abort är en skyldighet. Historien måste korrigeras så att den inkluderar och accepterar allt och alla oavsett rim och reson. Den som inte tror på barns rätt till könsbyte, fri invandring eller genus före grammatik är per definition minst nazist. Eller nåt ännu värre, republikan.

Biologiska och andra kvinnor; sexuella och etniska minoriteter; och icke-vita har självklara tolkningsföreträden. Vad de än gör och säger, särskilt inom juridik och politik, måste ses genom välviljans förlåtande toleransfilter. Vita medelålders, kristna och heterosexuella cismän är roten till allt ont och har sällan rätt och alltid fel oavsett fråga eller kontext. Med sådana aktörer på den politiska arenan är det inte konstigt med alla låsningar.

USA: s valsystem bygger ju på personval, vilket tyvärr lockar och premierar knäppgökar oavsett partifärg. Lågt valdeltagande i primärvalen och hög partilojalitet underlättar för välfinansierade kandidater att vinna. I Bidens hemstat Delaware med en miljon invånare räcker det med 30 000 primärvalsröster för att säkra en kongressplats. Liknande förutsättningar gäller relativt sett även i andra delstater.

För alltför många folkvalda oavsett parti lockar det lagstiftande uppdraget i sig allt mindre. Ämbetet används i stället som en polariserande plattform för att leka politisk influencer med fokus på likes och clicks från de egna. Varje antydan till ens samtal med andra sidan ses omedelbums som svek och förräderi som måste straffas.

Detta bådar inte gott för USA: s politiska framtid och det är lätt att misströsta: För när Kinas studenter pluggar AI och kvantdatorer fokuserar USA: s på gravida män och slåss om pronomen. Men som Winston Churchill sa, Man kan alltid lita på att USA gör det rätta – efter att ha testat allt annat.

Leo de Bruin

Leo de Bruins krönikor publiceras en gång i månaden fram till USA-valet i november 2024 och handlar om politik, kampanjer och val i USA. Till vardags är Leo projektledare för en svensk-amerikansk välgörenhetsorganisation, oberoende skribent och fd politisk tjänsteman för M i riksdagen. Han har även bakgrund som Congressional Campaign Fellow för Demokraterna i San Jose, politisk konsult i Chicago och krönikör för Folkbladet och Kvällsposten. Leo nås på counterpointbyleo@gmail.com.