Med sorg och skam ser vi hur Sveriges röst tystnar

S-kvinnor, som har ett lÄngvarigt engagemang i freds- och nedrustningsfrÄgor, anser att Sverige Àven i oroliga tider mÄste behÄlla sitt sjÀlvbestÀmmande. Vi ska stÄ upp för kÀrnvÀrden som demokrati, mÀnskliga rÀttigheter och en kÀrnvapenfri vÀrld.

Camilla Egberth Ă€r ordförande för S-kvinnor i Östergötland och  hon Ă€r mycket kritisk till det kommande svenska medlemskapet i Nato.

Camilla Egberth Ă€r ordförande för S-kvinnor i Östergötland och hon Ă€r mycket kritisk till det kommande svenska medlemskapet i Nato.

Foto: Agnes GanestÄl

Debatt2023-01-12 09:55
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Tidigare i veckan genomfördes den Ă„rliga Folk och Försvar-konferensen under tre dagar pĂ„ SĂ€lens HögfjĂ€llshotell Konferensen samlar representanter frĂ„n politiken, civilsamhĂ€llet och nĂ€ringslivet. Årets tema var, inte ovĂ€ntat, de svenska och finska ansökningarna om att bli medlemmar i Nato. 

Vi organisationen S-kvinnor har under hela processen varit tydliga med vÄrt stÀllningstagande. Vi har pÄtalat riskerna med ett Natomedlemskap, inte minst möjligheterna för Sverige att frÀmja grundlÀggande vÀrden i svensk utrikes- och sÀkerhetspolitik.

Under förhandlingarna med Turkiet, som ska sÀkra Sveriges Natomedlemskap, har vi sett mycket av det vi befarade. Det Àr med sorg och en kÀnsla av skam som vi kan konstatera att Sveriges röst tystnar i ambitionen att anpassa sig till Turkiets krav.

För tre Är sedan rÄdde politisk enighet om att stoppa all export av svensk krigsmateriel till Turkiet efter landets invasion i nordöstra Syrien. Trots att Turkiet Äterupptog bombningarna av norra Syrien och Irak i slutet av november förra Äret exporterar Sverige nu Äter vapen till landet.

Sverige har ocksĂ„ genomfört utlĂ€mningar av personer pĂ„ begĂ€ran av Turkiet samtidigt som personer har stoppats frĂ„n att komma hit. SĂ€po och Turkiets sĂ€kerhetstjĂ€nst har inlett tĂ€tare band och vill bygga ett lĂ„ngsiktigt samarbete. 

Hur lÄngt regeringen Àr beredd att strÀcka sig för att tillmötesgÄ Turkiet Àr oklart. NÀr utrikesminister Tobias Billström (M) fick en frÄga om det finns en grÀns för vad Turkiet kan göra stÀllde han motfrÄgan vad som menas med grÀns.

Det Àr inte en jÀttekomplicerad frÄga. Om en grÀns funnits hade det varit lÀtt och tydligt att sÀga var den gÄr. Röda linjer verkar saknas.

Tobias Billström har i stÀllet valt att kalla Turkiet för en demokrati och sagt att den svenska regeringen just nu inte sett nÄgot som den haft anledning att klandra. Den svenska regeringen framstÄr som alltmer undfallande.

S-kvinnor, som har ett lÄngvarigt engagemang i freds- och nedrustningsfrÄgor, anser att Sverige Àven i oroliga tider mÄste behÄlla sitt sjÀlvbestÀmmande.

En svensk regering fÄr aldrig böja sig för en auktoritÀr regim. Vi mÄste stÄ upp för kÀrnvÀrden som demokrati, mÀnskliga rÀttigheter och en kÀrnvapenfri vÀrld.

Annika StrandhÀll Àr ordförande för S-kvinnor Sverige och skriver idag tillsammans med Camilla Egberth.
Annika StrandhÀll Àr ordförande för S-kvinnor Sverige och skriver idag tillsammans med Camilla Egberth.