Klimatnyttan skulle inte ens vara mätbar

Att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland, ett mycket märkligt påstående som enbart är ett klichéartat uttryck och dessutom saknar verklighetsförankring. Däremot går det att minska utsläppen, men aldrig till noll och att påstå att Sverige ska bli fossilfritt är bara en dröm!

Skogen tar upp tre gånger Sveriges fossila utsläpp enligt debattören.

Skogen tar upp tre gånger Sveriges fossila utsläpp enligt debattören.

Foto: Adam Wrafter

Debatt2021-08-29 09:56
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kan Sverige rädda världen och miljön genom att minska sina koldioxidutsläpp Mänsklig aktivitet har lett till en ökning av koldioxid och andra växthusgaser. Detta beror på förbränning av fossila bränslen, som kol, olja och gas samt från skogsavverkning.

En bidragande orsak till ökade koldioxidutsläpp i världen, är bland annat energisektornsproduktion av el och värme, då den sker till två tredjedelar med fossila bränslen, såsom kol, gas och olja.

Om vi utgår ifrån 2020, var de totala koldioxidutsläpp i världen cirka 40 miljarder ton och Sveriges utsläpp cirka 47,4 miljoner ton CO2-e koldioxidekvivalenter (koldioxid och andra växthusgaser omräknade till koldioxid). Kina producerade mest koldioxid i världen 2020, som beräknas vara 10,4 miljarder ton. Det motsvarar cirka 30 procent av världens totala utsläpp. Därefter kom USA med cirka 14 procent, EU cirka 8, Indien cirka 7, och Ryssland cirka 5 procent. Dessa fem bidrog ungefär med 65 procent av världens totala koldioxidutsläpp 2020.

Överlägset störst koldioxidutsläpp inom EU 2020 är från Tyskland, med cirka 583 miljoner ton som motsvarar ungefär den sammanlagda koldioxidutsläppen från Italien med 273 miljoner ton, Polen 268 miljoner ton och Sveriges 47 miljoner ton. Att tro att Sverige ska rädda världen och miljön genom att minska på våra koldioxidutsläpp, är bara en önskan och inte genomtänkt, när till exempel Stillahavsregionen och Asien står för cirka 58 procent av världens totala koldioxidutsläpp och Sverige för ca 0,13 procent.

Dessutom är den globala CO2 ökningstakten under en månad större än Sveriges totala koldioxidutsläpp under ett år. Bra att veta, är att den svenska skogen tar upp tre gånger Sveriges fossila årliga utsläpp. Vad som oftast nämns i miljödebatten är att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland, ett mycket märkligt påstående som enbart är ett klichéartat uttryck och dessutom saknar verklighetsförankring. Däremot går det att minska utsläppen, men aldrig till noll och att påstå att Sverige ska bli fossilfritt är bara en dröm! Även om Sverige minskar till minimala CO2-utsläpp, så skulle den globala klimatnyttan inte ens vara mätbar.

Utsläppen är globala, skriver debattören.
Utsläppen är globala, skriver debattören.