Verklighetens helheter bestÄr av en massa skitsaker

Söndagstidningens ledarsida kommer i sommar att bjuda pÄ fördjupade och breddade resonemang om gÀngkriminalitet och dödligt skjutvapenvÄld.

HĂ€r ser vi skinnskallar vid en demonstration Ă„r 1997.

HĂ€r ser vi skinnskallar vid en demonstration Ă„r 1997.

Foto: Staffan Löwstedt

Krönika2023-07-30 06:15
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Den röda trÄden i ledarsidestexterna kommer att utgöras av nÄgra av de rapporter som beteendevetaren Eva Nilsson Lundmark och nationalekonomen Ingvar Nilsson tagit fram under sin lÄnga gÀrning i utanförskapsfrÄgor. De har samarbetat med kommuner, polisen, andra statliga myndigheter och nÀringslivet. (Serien inleddes söndagen den 18 juni och pÄgÄr till den 20 augusti.)

I rapporten "Vi kan om vi vÄgar" redogör författarna för sina mÄnga och gedigna erfarenheter frÄn arbete mot vÄld, utanförskap och otrygghet i SödertÀlje. I SödertÀlje finns lÄng erfarenhet av att arbeta mot det kollektiva destruktiva vÄldet. Ingvar Nilsson och Eva Nilsson Lundmark förklarar att det inte finns nÄgra "standardmodeller" att överföra till andra stÀder och orter som vill vandra i SödertÀljes fotspÄr. FramgÄngar och motgÄngar Àr sÄ beroende av en mÀngd lokala betingelser att det inte lÄter sig överföras mellan platser. DÀremot finns det ett antal "principer" för ett strukturellt och lÄngsiktigt arbete. Författarna tecknar en "fÀrdplan" eller "vÀgbeskrivning" för vad man kan göra pÄ kort och lÄng sikt.

Det första och viktigaste Àr att stoppa det akuta vÄldet och dess frÀmsta orsaker. Och "kanske Ànnu viktigare att Ätererövra det offentliga rummet" frÄn de kriminella. Vilket jag tror Àr mycket viktigt. För mÄnga Är sedan hade jag en smÄtt magisk upplevelse i det hÀradet. PÄ Brunnsparken i Göteborg stod ett gÀng rÄbarkade skinnskallar med nazistlutning och spelade vikingarock pÄ en bergsprÀngare. De behÀrskade verkligen det offentliga rummet i Brunnsparken. Folk tog lÄnga cirklar runt de ganska obehagliga typerna. Ingen sa nÄgot. Av en slump passerade jag förbi platsen dÀr de stod. Jag stannade till och snart stannade en och ytterligare en person till. Snart var vi mÄnga som bara stod dÀr och ett, tu tre sÄ började vi snedda över Brunnsparken precis som vanligt. Skinnskallarna var snart helt osynliga dÀr de stod i folkvimlet och de fick lomma ivÀg. KÀnslan inom mig var sÄ stark. En skitsak i det stora hela förstÄs. Inte sÀrskilt heroiskt eller mÀrkvÀrdigt alls. Men helheterna i verkligheterna bestÄr av en massa skitsaker i det stora hela. FÄ av oss Àr sÀrskilt heroiska eller mÀrkvÀrdiga. Vilket inte hindrar oss frÄn att kunna erövra offentliga rum och kÀnna oss lite stolta.