Vare sig här eller där är Nato ett socialbidragskontor

Att bry sig, bilda sig och betala för sig; det är grunden. Utöver det finns vi där; beredda att sträcka ut handen mot varandra.

Statsminister Ulf Kristersson hyllades av USA: s president Joe Biden under presidentens tal till nationen på torsdagen. Kristersson höll själv ett eget tal till den svenska nationen i samband med Sveriges inträde i försvarsalliansen Nato.

Statsminister Ulf Kristersson hyllades av USA: s president Joe Biden under presidentens tal till nationen på torsdagen. Kristersson höll själv ett eget tal till den svenska nationen i samband med Sveriges inträde i försvarsalliansen Nato.

Foto: Andrew Harnik

Krönika2024-03-07 20:48
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Statsminister Ulf Kristersson höll på torsdagskvällen ett direktsänt tal till nationen på Sveriges ambassad i Washington. Alla nödvändiga papper var undertecknade och överlämnade till USA: s utrikesminister Blinken. Sverige är nu en fullvärdig medlem av den västliga försvarsalliansen Nato. Vilket är mycket bra. Och klokt. Säkerhetsfrågor står numera högst upp i det svenska folkmedvetandet. Rysslands hänsynslösa krig mot Ukraina visar vilka fiender som vår frihet och demokrati har. Även internt och inrikespolitiskt är säkerhetsläget mycket allvarligt. 

Samma dag som vi blev medlemmar i Nato så gjorde Säkerhetspolisen en stor och närmast militärt slagkraftig insats mot flera personer i Tyresö utanför Stockholm. De fyra personerna som greps är misstänkta för förberedelse till terroristbrott och grovt vapenbrott och utredningen kopplas till den våldsbejakande islamistiska miljön.

Samma dag som vi blev medlemmar i Nato utförde kriminella gäng sprängdåd på flera platser i Sverige; bland annat i Linköping. Samma dag som vi blev medlemmar i Nato så talade jag med chefsåklagare Torsten Angervåg i Norrköping som berättade att många av de grovt kriminella ungdomar som rättsstaten nu förbereder åtal mot har fått skyddade identiteter av andra delar av den svenska staten. Vilket gör det lättare för dem att fortsätta mörda, spränga och hota.

Rikspolischefen Petra Lundh berättade nyligen att polisen har tagit fram listor som visar att ungefär 62 000 personer på olika sätt är inblandade i gängkriminaliteten. 14 000 är direkt aktiva medan 48 000 har "kopplingar" till gängkriminella personer. Med "kopplingar" menas att personerna i snitt har haft sex kontakter med aktiva gängkriminella personer. Polisen har namn och personnummer - där sådana finns- på de allra flesta av dessa personer. 

Sverige är en naturlig del av försvarsalliansen Nato. Vi är ett typiskt västland med täta medborgerliga, kommersiella och politiska band med USA; Natos mittpunkt och nav. 

I sitt tal påminde Ulf Kristersson om artikel 3 i Natostadgan. Där slås fast att varje medlemsland är ansvarigt för att man har förmågan att försvara sig själv. Kristersson har en viktig poäng. Det talas ju annars mycket om Natos artikel 5 där det stadgas att ett militärt angrepp på ett medlemsland ska betraktas som ett angrepp på varje medlemsland. Artikel 5 handlar om ansvaret att solidariskt stödja varandra. Det är bra. Men artikel 3 utgör själva grunden för en praktiskt fungerande solidaritet. 

Ska solidariteten vara något värd i krislägen så krävs nämligen att medlemsländerna har verklig förmåga att bidra med om ryssen eller någon annan despot vill förgripa sig på friheten och demokratin i något av Natos medlemsländer. Solidaritet betyder ömsesidighet. För att förvänta sig stöd i kriser behövs förmågan att dels kunna försvara sig hyggligt vid ett anfall mot det egna landet och dels förmågan att kunna bistå ett utsatt medlemsland med adekvat stöd. 

Nato är inget socialbidragskontor. Vi borde nu gripa tillfället i flykten och på djupet låta Natos artikel 3 och artikel 5 prägla även vår inrikespolitiska säkerhetsstrategi. Varje hyggligt frisk och arbetsför person har ett ansvar att göra vad den kan för att försörja sig själv på ett hederligt sätt. Att bry sig, bilda sig och betala för sig; det är grunden. Utöver det finns vi där; beredda att sträcka ut handen mot varandra i svåra lägen. Sånt är Nato. Och sånt behöver Sverige vara.