Var ska de som förtrycks i Sverige söka asyl?

Men vad ska vi säga om hedersvåldet mot ungdomar och vuxna här hemma?

Juno Blom, här fotad när hon gästade podden Widar Möter tidigare i år, är ledande expert på hedersvåld och har därmed ett klar blick på sådana problem. Podden med Juno ligger inbäddad i ledartexten som finns på webben och i mobilen.

Juno Blom, här fotad när hon gästade podden Widar Möter tidigare i år, är ledande expert på hedersvåld och har därmed ett klar blick på sådana problem. Podden med Juno ligger inbäddad i ledartexten som finns på webben och i mobilen.

Foto: Widar Andersson

Krönika2022-12-18 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Maria Malmer Stenergard (M) är migrationsminister. Tillsammans med sverigedemokraternas vice partiledare Henrik Vinge höll hon tidigare i veckan en pressträff och redogjorde för de uppdrag som regeringen nu ger till Migrationsverket. Grundanslaget från regeringen är att systemet med den "reglerade invandringen inte får missbrukas". Migrationsverket ska återkomma med förslag som åtgärdar de brister som finns "i arbetet med återkallelse av uppehålls- och arbetstillstånd." Uppdraget omfattar uppehållstillstånd oavsett vilken grund som uppehållstillståndet en gång grundades på. Under pressträffen tog Stenergard och Vinge upp flera områden där det finns indikationer på missbruk och oriktigheter: Uppehållstillstånd för högre studier där studenterna aldrig dyker upp på lärosätet, personer som fått skydd i Sverige på grund av förföljelse i sitt hemland som sedan åker på turistbesök till det land som de fått asyl för att skyddas ifrån, arbetstillstånd som missbrukas, och så vidare. 

Pressträffen illustrerade vilket hästjobb som ligger framför regeringen på invandringsområdet. Det viktiga samhällsområdet har varit misskött under mycket lång tid. Den ansvariga myndigheten har inte koll på vilka som befinner sig i landet. Huvuddelen av de hundratusentals människor som fått uppehållstillstånd i Sverige under senare år saknar asylskäl. Arbetslösheten bland de utomeuropeiska invandrarna är absurt hög. Samhällssystemen för svenskundervisning har inte fungerat tillfredsställande. En våldsam kriminalitet har etablerat sig i invandringens spår. Skolor och förskolor i de mest segregerade förorterna förmår inte att leverera kvalitet. 

Det finns en risk att regeringen inte kommer att orka hålla i och hålla ut. Sådana här pressträffar med en tämligen "brutal aura" över sig är inte så roliga att hålla på med. Det blir förbud, stopp, nej för hela slanten liksom. Likväl behöver det göras om Sverige ska få ordning på saker och ting igen och åter kunna bli ett bra och välskött invandringsland. Men dit är det långt.

Migrationsverket rullar för sin del på åt helt andra hållet. Tidigare i veckan beslutade myndigheten att afghanska kvinnor, "oavsett andra omständigheter, ska bedömas som flyktingar och beviljas uppehållstillstånd", sa rättschefen Carl Bexelius. Det finns många miljoner kvinnor i Afghanistan. Att lova alla som vill att få kollektiv asyl i Sverige är ett enormt åtagande på skattebetalarnas bekostnad. Visst är talibanernas islamistdiktatur vidrigt föraktlig. Men vad ska vi säga om hedersvåldet här hemma som förtrycker tusentals kvinnor och flickor? Var ska de söka asyl någonstans?