Konstigare Àn sÄ Àr det faktiskt inte att vara svensk

Danmark har beslutat sig för att förbjuda "olÀmplig behandling pÄ offentliga platser av religiösa skrifter som har vÀsentlig betydelse för registrerade och erkÀnda trossamfund."

Danmarks statsminister Mette Frederiksen har just i dagarna baxat igenom en lag som gör det olagligt att behandla koranen och andra religiösa skrifter pÄ ett olÀmpligt sÀtt (till exempel elda upp dem pÄ offentliga platser). Sverige söker sig andra lösningar vad det verkar.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen har just i dagarna baxat igenom en lag som gör det olagligt att behandla koranen och andra religiösa skrifter pÄ ett olÀmpligt sÀtt (till exempel elda upp dem pÄ offentliga platser). Sverige söker sig andra lösningar vad det verkar.

Foto: Emil Nicolai Helms

Krönika2023-12-09 06:15
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Eller pÄ vanlig svenska sÄ Àr det numera olagligt att elda koraner pÄ gator och torg. Regeringen som leds av Socialdemokraterna bestÄr i övrigt av ett moderat parti och ett liberalt mittenparti. Saken har diskuterats hett och högt inför beslutet i den danska riksdagen. FöresprÄkarna för förbudet har varit rÀtt sÄ defensiva i sin argumentering medan motstÄndarna har talat om att Danmark nu "lÀgger sig för vÄldsmÀn och islamister" rapporterar TT/Aftonbladet.

Danmarks regering slog vĂ€l kort sagt in pĂ„ en pragmatisk vĂ€g. Man hoppas fĂ„ slut pĂ„ brĂ„ket och elĂ€ndet med koranbrĂ€nnare som stĂ€ller till onödiga problem för Danmarks relationer med den muslimska vĂ€rlden. Begripligt i sĂ„ fall. SjĂ€lvklart finns det risker. Att sĂ€rskilt skydda religiösa berĂ€ttelser om olika gudar frĂ„n yttrandefriheten Ă€r förstĂ„s mĂ€rkligt i moderna och sekulĂ€ra lĂ€nder som Danmark. 

I Sverige finns inget- i vart fall uttalat - politiskt stöd för att gĂ„ Danmarks vĂ€g. Justitieminister Gunnar Strömmer utreder om det gĂ„r att lirka och dra lite i ordningslagen för att ge polisen ett större mandat att sĂ€ga nej till koranbrĂ€nningar. Vilket lĂ„ter rĂ€tt sĂ„ lagomt svenskt. 

Sverige bör sĂ„ lĂ„ngt det Ă€r möjligt hĂ„lla fast vid de traditionella förhĂ„llningssĂ€tten till sekularisering och assimilering som grundlagt vĂ„r framgĂ„ngsrika demokratiska vĂ€lfĂ€rdsstat. Dagens Nyheter skriver i sin huvudledare 8 december att "Kristersson Ă€r statsminister ocksĂ„ för muslimerna." Det Ă€r ett pĂ„stĂ„ende som leder tankebanorna helt fel. Kristersson Ă€r statsminister i Sverige och dĂ€rmed för alla svenskar. 

Vilka gudar vi svenskar tror pĂ„ Ă€r inget som statsminister Ulf Kristersson har nĂ„got med att göra. Och den som tror pĂ„ vissa gudar har ingen rĂ€tt att under lagarna krĂ€va att hela kollektivet Sverige ska anpassa sig till den eller denna gudatron. Religionsfriheten Ă€r ett sekulĂ€rt fundament för vĂ„rt land. PĂ„ samma sĂ€tt Ă€r assimilering - insikten om betydelsen av att anpassa sig till majoritetssamhĂ€llet - en grundlĂ€ggande förklaring till varför Sverige Ă€r ett sĂ„ bra land. 

Kristna kyrkor i Sverige som predikat mot homosexuella och/eller mot kvinnliga prÀster har mött hÄrd kritik och anpassat sig till hur samhÀllet ser ut. Kyrkorna Àr ocksÄ sparsamma med klockringningar och udda helgritualer. HÀr finns en förebild för andra kyrkor i Sverige. Konstigare Àn sÄ Àr det inte att vara svensk.