FinspÄng lÄter vackert pÄ tjeckiska

FinspÄng Àr kanske mest kÀnt som en ledande och Ànnu i hög grad levande industriort.

Blanka Karlsson i Radio Östergötlands provisoriska studio i garaget.

Blanka Karlsson i Radio Östergötlands provisoriska studio i garaget.

Foto: Widar Andersson

Krönika2020-09-29 14:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Det finns emellertid ocksÄ vÀrldsunika, kulturella hÀndelser att hÄlla fram. Ett exempel: Jan Amos Comenius Àr sannolikt den enda person i vÀrlden som kan kombinera erfarenheterna av att ha varit nÀra att leda en akademi i FinspÄng (enligt Gunnar Wetterbergs bok om Axel Oxenstierna) med att ha blivit avmÄlad av Rembrandt. Vi talar tidigt 1640-tal. Sverige var ett underutvecklat och glesbefolkat utkantsland dÀr kanslern Axel Oxenstierna hade mycket makt och dÀr Sveriges, Norrköpings och FinspÄngs stora industrialist Louis de Geer hade mycket inflytande. Pedagogen, prÀsten, författaren och överlevaren Comenius frÄn nuvarande Tjeckien hade gjort sig ett namn i Europa pÄ 1630-talet. Vilket var en bedrift av stora mÄtt. Comenius blev tidigt förÀldralös och tvingades flera gÄnger fly för sitt liv genom mörka skogar och över hav. Envist tog han sig igenom vedermödor och familjetragedier och arbetade mÄlmedvetet för att nÄ uppmÀrksamhet och gehör hos inflytelserika personer för sina skrifter om pedagogik och filosofi.

1642 lockades han till Sverige för att skriva underlag för den svenska skolan. Louis de Geer ville helst ha Comenius pĂ„ plats i FinspĂ„ng. Men Oxenstierna sa nej. Han ville inte att Comenius intresse och arbete skulle splittras mellan olika arbetsuppgifter. Comenius skulle hur som helst dyka upp i FinspĂ„ng med buller och bĂ„ng. Men det tog nĂ„gra hundra Ă„r. Och det krĂ€vdes envist arbete av historikern, fĂ€ktaren, forskaren och författaren Blanka Karlsson för att det skulle ske. För ett par Ă„r sedan gav hon ut "KomenskĂœ a FinspongskĂœ rukopis : sebranĂ© spisy o FinspongskĂ©m rukopise 1991 - 2017." Vilket Ă€r den tjeckiska titeln pĂ„ Blanka Karlssons senaste bok "Comenius och Finspongshandskriften : samlade verk om Finspongshandskriften 1991 - 2017". 

Blanka Karlsson Àr en fantastisk person. Den dÄvarande Folkbladetreportern Sara Segraeus intervjuade Blanka Karlsson i samband med att hon gav ut en bok om fÀktning 2015. Ett smakprov

"NÀr man forskar Àr det strÀng disciplin. Det Àr inga kÀnslor. Bara kÀllor och fakta, fakta, fakta. Men nÀr vi fÀktas dÄ Àr jag i himlen. Det Àr en stark kÀnslomÀssig upplevelse av ren lycka. Du ser inte dig sjÀlv i spegeln, men du vet vilken position du har. Jag stÄr med korrekt hÄllning som Angelo gjorde redan pÄ 1700-talet, utbrister Blanka Karlsson saligt.

Blanka Karlsson har haft mÄnga olika slags vÀrjor i sin hand. Hon var lÀrare i tjeckiska, ryska, bulgariska, latin och engelska. Hennes magisteravhandling frÄn 1989 avhandlade det nÀtta Àmnet "Krigspropaganda och realpolitik i Sveriges förberedelser för ingrepp i trettioÄriga kriget." 2001 doktorerade Blanka Karlsson med avhandlingen "Comenius och hans verk i Sverige 1630-2000."

Blanka Karlsson kom till Norrköping frÄn Tjeckien 1984 tillsammans med sin svenske man Stellan Karlsson som tjÀnstgjort som svensk handelsattaché i Prag. Hon har ett förlag dÀr hon ger ut böcker pÄ bÄda sina sprÄk. Comenius böcker i Finspongssamlingen i allmÀnhet och de handskrivna 22 sidorna i synnerhet har format hennes liv och forskar/författargÀrning sedan tidigt 1990-tal.

"Uppdragsgivarna i den svenska staten ville att Jan Amos Comenius skulle hÄlla sig till skolfrÄgor i sitt skrivande. Men Comenius brann för att förbÀttra vÀrlden. PÄ nÀtterna skrev han pÄ sitt stora 1500-sidiga verk "AllmÀn överlÀggning om de mÀnskliga tingens förbÀttring". De 22 handskrivna sidorna i Louis de Geers bibliotek i FinspÄng Àr inledningen till det stora bokverket. Dessutom Àr Finspongshandskriften de enda originalsidorna frÄn Comenius stora verk om de mÀnskliga tingens förbÀttring som finns bevarade till eftervÀrlden", sa Blanka Karlsson nÀr jag trÀffade henne för ett par Är sedan.

HĂ€romdagen hade jag nöjet att trĂ€ffa Blanka och Stellan Karlsson Ă€nnu en gĂ„ng. Vi sĂ„gs i Radio Östergötlands garage (!) dĂ€r det byggts upp en provisorisk studio invid en sĂ€ndarbuss. Makarna Karlsson och bibliotekarien och Finspongssamlingarnas förestĂ„ndare Ola Gustafsson skulle medverka i den tjeckiska radions kulturprogram. Jag och NT: s chefredaktör Mats Willner var inbjudna att nĂ€rvara vid inspelningen. En förtjusande upplevelse dĂ€r bland mycket annat Stellan Karlsson pĂ„ flytande tjeckiska berĂ€ttade om hur Comenius - vad jag förstĂ„r med hjĂ€lp av Louis de Geers son Laurentius - mot slutet av sitt liv flyttade till Amsterdam dĂ€r han blev vĂ€n med, och troligen avmĂ„lad av, den store mĂ„laren Rembrandt. 

Ola Gustafsson bibliotekarie med ansvar för Finspongssamlingarna, Stellan Karlsson tjeckisktalande svensk man till Blanka Karlsson.
Ola Gustafsson bibliotekarie med ansvar för Finspongssamlingarna, Stellan Karlsson tjeckisktalande svensk man till Blanka Karlsson.
Karta: FinspÄngs slott