Vi vill rÀdda bÄde fiskar och vÄra smÄskaliga fiskare

De senaste veckorna har vi fĂ„tt ta del av alarmerade nyheter om hur tillgĂ„ngen pĂ„ sill och strömming har minskat drastiskt för landets kustnĂ€ra fiskare i Östersjön.

Julie Tran och Christian Widlund Ă€r toppkandidater för Centerpartiet i regionvalet i Östergötland respektive kommunvalet i Norrköping.

Julie Tran och Christian Widlund Ă€r toppkandidater för Centerpartiet i regionvalet i Östergötland respektive kommunvalet i Norrköping.

Foto: Montage

Debatt2022-08-24 09:52
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Det storskaliga trĂ„lfisket ute till havs pekas ut som en möjlig orsak. Kvoterna för hur mycket fisk som fĂ„r fiskas i Östersjön förhandlas fram av EU:s medlemslĂ€nder med stöd i Inter­nationella havsforsknings­rĂ„dets (ICES) rekommendationer. Vetenskapligheten till trots Ă€r det mycket som tyder pĂ„ att Östersjön överfiskas av jĂ€ttetrĂ„lare. Det vittnar torskbestĂ„ndens kollaps om; tillbakagĂ„ngen för sill och strömming och den starka tillvĂ€xten av spigg likasĂ„. Samtidigt sprider sig det industriella trĂ„lfisket norrut i Ă…lands Hav, Botten­havet och Botten­viken, och lĂ€ngre och lĂ€ngre in mot vĂ„ra skĂ€rgĂ„rdar och utgör ett problem lĂ€ngs med hela den svenska Östersjö­kusten. 

Vi anser att det smĂ„skaliga fisket Ă€r nyckeln till  ekologisk, social och ekonomisk hĂ„llbarhet. SmĂ„skaliga fiskare anvĂ€nder skonsamma redskap, dĂ€r fĂ„ngsterna frĂ€mst gĂ„r till mĂ€nniskoföda, till skillnad frĂ„n det alltför effektiva industrifisket vars fĂ„ngster primĂ€rt blir fiskmjöl. Det lokala fisket skapar Ă€ven jobb och utveckling i omrĂ„det dĂ€r fisken fĂ„ngas och Ă€r en del av vĂ„r kultur och historia.

Ska utvecklingen vĂ€ndas sĂ„ att vi bĂ„de fĂ„r bĂ€ttre ekologisk balans i Östersjön, och de Ă„terstĂ„ende lokala fiskeföretagarna ska kunna bestĂ„ och utvecklas, mĂ„ste vi agera för att stoppa överfisket. Vi krĂ€ver att:

  1. Lokala fiskare mÄste fÄ första tjing pÄ den fisk som fÄr fiskas. Idag Àr det tvÀrtom. NÀr torsk- och sillkvoterna pÄ goda grunder minskas Àr det smÄskaliga kustfiskare, inte industritrÄlarna som helt stÀngs ute frÄn kvoterna.
  2. TrĂ„lgrĂ€nsen för det storskaliga industrifisket flyttas ut frĂ„n 4 till 12 sjömil utanför den sĂ„ kallade baslinjen. 
  3. Det pelagiska fiskets expansion norrut stoppas, och att Ålands Hav, Bottenhavet och Bottenviken kan fĂ„ vara skyddade reservoarer för havets och fiskebestĂ„ndens naturliga Ă„terhĂ€mtning, dĂ€r enbart skonsamt lokalt förankrat fiske för mĂ€nniskoföda bör tillĂ„tas. 
  4. Skapa en aktiv förvaltning och bĂ€ttre skyddsjakt av sĂ€l och en kraftig begrĂ€nsning av skarv. 

Vi vet att dagens regering och riksdag vill vĂ€l med sina ambitioner kring ett hĂ„llbart fiske, och vi stödjer till fullo en kraftfull nationell och europeisk fiskepolitik i syfte att förhindra utfiskning och sĂ€kra god ekologisk status. Men vi krĂ€ver ocksĂ„ att vi tillsammans agerar för att rĂ€dda bĂ„de Östersjöns fisk och vĂ„ra lokala fiskare lĂ€ngs Östersjökusten. 

Muharrem Demirok Ă€r etta pĂ„ riksdagslistan för Centerpartiet i Östergötland.
Muharrem Demirok Ă€r etta pĂ„ riksdagslistan för Centerpartiet i Östergötland.