Det finns ett samhÀlle att vara rÀdd om efter valet

I mÀtningar av demokratin i vÀrlden sticker de nordiska lÀnderna ut som bÀst i klassen. Vi har den starkaste demokratin hÀr. Vi har nÄgot vi mÄste vara rÀdda om. Det Àr dÀrför den svenska valdebatten, dÀr auktoritÀra utspel blivit vardag har varit sÄ outsÀgligt sorglig att ta del av under valrörelsen.

Martin NihlgÄrd pÄ IM anser att valdebatten har varit "sorgligt brutal" och populistisk.

Martin NihlgÄrd pÄ IM anser att valdebatten har varit "sorgligt brutal" och populistisk.

Foto: Malin Kihlström

Debatt2022-09-11 08:55
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Den svenska valdebatten har varit illavarslande inför dagens val till riksdagen. De populistiska förslagen kommer frÄn alla hÄll och kanter av politiken; som i en tilltagande storm, och lÀmnar efter sig tilltrasade rÀttigheter i en tilltufsad demokrati.

Politiker i alla lÀger mÄste besinna sig. Det finns ett samhÀlle att vara rÀdd om Àven efter idag den 11 september.

Det har kommit nya utspel frÄn partierna varje dag i valrörelsen. SÄ sÀkerligen Àven denna dag dÄ vÀljarna till sist ska fÀlla avgörandet. Och det Àr sÄ det ska vara i en valrörelse.

Men aldrig tidigare har kampen för att övertrÀffa varandra i hÄrdhet mot de mest utsatta varit sÄ brutal. Listan pÄ populistiska förslag mot dem som har det svÄrt och lever utsatta liv i Sverige kan tyvÀrr göras hur lÄng som helst. Ett axplock:

Skamstraff för nioĂ„ringar. ADHD-screena femĂ„ringar i vissa postnummeromrĂ„den. Öppna upp PKU-registret för brottsbekĂ€mpning. RĂ€tt att söka igenom lĂ€genheter, kĂ€llare och bilar utan brottsmisstanke. Visitationszoner dĂ€r vem som helst kan visiteras, bara för att de rĂ„kar vara just dĂ€r. SĂ€tta in militĂ€ren i polisiĂ€rt arbete.

Förslagen kommer bĂ„de frĂ„n höger och vĂ€nster. Och om nĂ„gon till Ă€ventyrs pratar om stĂ€rkta mĂ€nskliga rĂ€ttigheter, individens frihet eller ett rĂ€ttvisare Sverige dĂ€r oddsen att lyckas jĂ€mnas ut– dĂ„ drunknar det i ropen pĂ„ strĂ€ngare straff och hĂ„rdare tag.

Roten till det onda lÀmnas helst orörd.

NÀr jag vÀxte upp var debatten inriktad pÄ hur vi bÀttre skulle inkludera fler i det goda samhÀllet, hur friheten för individen skulle bli större, hur framtiden skulle formas av oss alla.

Det var bara i utrikespolitiken man behövde förhÄlla sig till auktoritÀra stater.

Nu drar jag efter andan i var och varannan valdebatt.

Demokratin i vÀrlden Àr i kris. Den backar för sjuttonde Äret i rad. Fler och fler lÀnder lÀmnar grundlÀggande mÀnskliga rÀttigheter pÄ sophögen och blir alltmer auktoritÀra.

Det sker ett steg i taget. Ofta med argument om att skydda nationen. Eller vÀrna sÀrarten, vad nu det Àr.

Det kan ibland tyckas vara goda intentioner. Men vÀgen till helvetet Àr ju kantad av sÄdana.

Ofta Àr det medvetna strategier, de smÄ stegens tyranni, som klÀs in i argument som kan lÄta sjÀlvklara vid en första anblick, men sÄ snart man skrapar pÄ ytan visar sig vara fulla av avgrundsdjupa, ideologiska hÄl.

Om man nu orkar skrapa pĂ„ ytan. 

I alla internationella mÀtningar av demokratin i vÀrlden sticker de nordiska lÀnderna ut som bÀst i klassen. Vi har den starkaste demokratin hÀr. Vi har nÄgot vi mÄste vara rÀdda om. Det Àr dÀrför den svenska valdebatten, dÀr auktoritÀra utspel blivit vardag har varit sÄ outsÀgligt sorglig att ta del av under valrörelsen.

Att rÀttssÀkerheten och individens skydd mot staten utmanas, i utspel efter utspel, Àr kanske det tydligaste exemplet. Tror vi att staten Àr, och alltid kommer att vara, god? Att det dÀrför inte Àr nÄgon fara?

Det vore naivt, aningslöst – och farligt.

DÄ Àr det ocksÄ politikers ansvar att lÀgga förslag som gör vÄr gemensamma framtid bÀttre. Och veta att det Àr skillnad pÄ populÀra förslag och populistiska. De politiker som vÀrnar rÀttsstaten och individens fri- och rÀttigheter mÄste tydligt höja sina röster.